Inte bara ”klassisk kultur”

Under Kommunfullmäktiges diskussion om budgeten, under rubriken om Programnämnd Tillväxt och utveckling fick jag ordet och pratade om kulturpolitiken i Örebro. Ungefär så här sa jag:
”Njutbar.” är rubriken i Örebros marknadsföringsfolder, ”Örebro, där vägar och människor möts”. Texten lyder: ”Själen måste också få näring. Någon gång måste man tillåta sig att fly bort för en stund. Låta sig uppfyllas av de sköna konster som skapats av andra. Så sjunk ner i en mjuk fåtölj och låt ljuvliga toner skölja över dig. Uppslukas av konst eller engagerade teaterföreställningar. Botanisera i kulturutbudet.”

En trevlig beskrivning av kulturens roll. Tråkigt att det uppslaget bara handlar om Svenska Kammarorkestern, Länsteatern och Örebro läns museum… På sidan innan tas dock annat upp: Millencolin (sannolikt Örebros största musikexport någonsin), olika musikkonserter, Hjalmar-revyer, fotboll och annat. Detta uppslag har rubriken ”underhållande”.

Detta är ett, av flera, exempel som visar att det i alltför stor utsträckning är traditionerna som styr vilken kultur vi pratar om, vilken vi ”ser” och vilken vi uppmuntrar. Men steg för steg har vi ändrat traditionerna:
– Vi har bytt perspektiv från att mest prata om vuxnas kultur till att lägga tyngden på barn och ungdomars kultur, eftersom de vuxna kan betala för sin kulturkonsumtion och för att kultur för barn och unga är en viktig del i fostran och bildning av kommande generationer.
– Vi har bytt perspektiv från ”så har vi alltid gjort” till ”vi vill pröva något nytt!”.
– Vi har bytt perspektiv från ”vi brukar få pengar” till att fråga ”vad vill ni utveckla? Och hur når ni nya grupper?”

Vi har mycket kvar att göra, men steg för steg har vi bytt perspektiv och ändrat inriktning. Vi har gjort mycket:
– Vi införde Ung Peng, som gör det möjligt för unga örebroare att snabbt och enkelt få små bidrag till arrangemang och annat de vill genomföra. Vi har redan ökat summan och vi kommer att anslå mer pengar för 2006 än vi gjorde när vi införde bidraget. Detta bidrag har redan möjliggjort till otroligt mycket spännande och intressanta arrangemang.
– Nästa år skapar vi, efter många och långa diskussioner, ett ”ungdomens hus” som kan bli en mötesplats för nöjen och kultur, för både unga och äldre. Där kommer vi att skapa fler scener för konserter och liknande och där kommer olika verksamheter att kunna samlas och bidra till ömsesidig utveckling.
– Mer kultur i skolan, på fritidsgårdarna och i de största stadsdelarna. Kultur är inte bara något som man tar del av i en skön fåtölj – det är en del av vardagen och ett viktigt redskap för ökad rättvisa, ökad delaktighet och för att exempelvis åstadkomma en bättre skola.

Vi har mycket att göra – och vi har gjort mycket. Steg för steg har vi förändrat inriktningen för kulturpolitiken i Örebro – i linje med det kulturpolitiska programmet som Kommunfullmäktige har antagit. Vi tar små och stora steg för att stödja, uppmuntra och uppmärksamma unga kulturutövare. Många av dessa förslag finns i majoritetens förslag till budget: bifall till Kommunstyrelsens förslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *